vineri, 10 mai 2013

Guvernul vrea sa sprijine agricultura --programul "Ferma de familie"

Guvernul Ponta a adopta miercuri, 15 mai,  o ordonanţă de urgenţă prin care demarează un program denumit “Ferma de Familie”, prin care micii fermieri vor beneficia de credite ieftine cu garanţie de la stat.

Ordonanţa stabileşte că statul va garanta credite derulate pe o perioadă maximă de 10 ani şi cu valoare de până la 75.000 de euro pentru cei care vor să îşi facă ferme, acoperind inclusiv cheltuielile neeligibile cu fonduri europene. 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că statul va garanta în proporţie de 80% creditele fermierilor care vor dori să îşi construiască ferme de vaci, porci sau de păsări, grădini de legume sau livezi de mici dimensiuni. În acest fel, susţine ministrul, vor putea fi înfiinţate cel puţin 1.000 de ferme. Constantin spune că pentru fermele foarte mici, garanţiile vor fi de 15.000 de euro, bani care pot fi folosiţi inclusiv pentru achiziţia de animale. 
A doua categorie de credite, de până la 25.000 de euro vizează folosirea acestora drept capital de lucru la dispoziţia fermierilor. O a treia categorie ar fi creditele de cofinanţare a proiectelor europene, în special pentru măsura 121. Statul este dispus să le garanteze beneficiarilor de fonduri UE până la 75.000 de euro pentru proiecte care ajung la 125.000 de euro.

Dincolo de intenţiile executivului de la Bucureşti, mai rămân de stabilit instituţiile financiare bancare şi nebancare ce vor derula programul, ministrul Daniel Constantin susţinând că va fi organizată o licitaţie în urma căreia Guvernul speră să obţină condiţii cât mai favorabile:  dobânzi cât mai mici, o perioadă de graţie între 1 şi 3 ani şi eliminarea obligativităţii fermierilor de a veni cu active proprii pentru garantare.

Sursa: stiridinvest.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu