vineri, 10 mai 2013

Eugen Teodorovici: ”Trebuie să construim un sistem fiabil pe termen lung pentru România!”

”Pentru finalizarea Acordului de Parteneriat pentru următoarea perioadă de programare vom analiza modelul implementat cu succes de Polonia, în ceea ce privește descentralizarea ca modalitate de asigurare a unui grad de absorbție ridicat. Vom studia însă cu atenție și alte modele din statele membre, precum este cel austriac, de unde vom prelua mecanismele de simplificare a procedurilor de achiziție publică. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să ajungem la zi cu plățile restante, chiar dacă asta înseamnă acoperirea lor temporară din bani de la stat. Sunt convins că măsurile deja implementate, cât și cele pe care le vom adopta, vor conduce la îndeplinirea obiectivelor propuse”, a declarat ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, în cadrul întâlnirii avute vineri, 10 mai, cu E. S.




Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în România, domnul Marek Szczygieł, și cu domnul Marcin Kubiak, Viceministru în cadrul ministerului Dezvoltarii Regionale din Polonia.
La rândul său, ambasadorul polonez și-a arătat deschiderea pentru noi întâlniri și discuții consultative, menite a sprijini țara noastră în procesul de alcătuire a noilor programe operaționale. ”Având în vedere buna colaborare dintre România și Polonia la nivel guvernamental, am convingerea că și de această dată vom obține cele mai bune rezultate”, a spus domnul Marek Szczygieł.

În cazul Poloniei, procesul de descentralizare a contribuit substanțial la creșterea gradului de absorbție. ”Regiunile sunt vitale în acest demers”, susține viceministrul Kubiak. În prezent, pe lângă programele operaționale sectoriale naționale, Polonia mai are alte 16 programe regionale gestionate la nivel local. Asta face ca pentru anii următori să fie nevoie și de o nouă configurare administrativă. ”Dorim să vă asigurăm de tot sprijinul nostru, pentru finalizarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2014-2020. Vă încurajez să vă gândiți la descentralizare ca la o unealtă extrem de utilă de creștere a gradului de absorbție, chiar dacă procesul de regionalizare este unul destul de anevoios”, a continuat Marcin Kubiak.

În cadrul întâlnirii, ministrul Teodorovici a mai spus că restricțiile pentru următoarea perioadă de programare sunt mai mari decât în intervalul 2007-2013. ”Cheia succesului nostru este să facem în așa fel încât toate programele operaționale sectoriale să fie complementare și să contribuie la creșterea competitivității României în rândul statelor comunitare. Trebuie să construim un sistem fiabil pe termen lung pentru țară și pentru cei care vor duce la bun sfârșit proiectele ale căror baze le punem noi astăzi”, a concluzionat ministrul fondurilor europene.

 Sursa : fonduri-ue.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu