vineri, 19 iunie 2009

Produse ceramice finisate cu bani europeni


Omul de afaceri Vladimir Jianu din Deva a obtinut o finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana pentru a-si dezvolta fabrica de produse ornamentale. Administratorul firmei Cerglass va folosi cei 160.000 de euro pentru modernizarea fabricii sale, unde sunt realizate obiecte decorative din ceramica si sticla.

Vladimir Jianu si-a des­c­his mica afacere in 1992, cand si-a amenajat un atelier in centrul orasului. La inceput, a confectionat obiecte decorative din portelan. Dar, din cauza pretului ridicat al materiei prime, in urma cu trei ani a renuntat la portelan in favoarea ceramicii si a sticlei.

"Confectionam vaze, platouri, ceasuri si scrumiere, atat din ceramica, cat si din sticla. Multe dintre acestea sunt unicat deoarece fetele care lucreaza in atelier elaboreaza obiectele pe loc", povesteste Vladimir Jianu.

Finantare cu dificultati

Actionand pe o piata puternic concurata de produse chinezesti, omul de afaceri hunedorean a inteles ca, fara dezvoltarea afacerii, risca sa piarda pozitia obtinuta pe parcusul a 17 ani de munca in sectorul productiei si comercializarii de produse ceramice. Astfel, in urma cu doi ani, a inceput sa faca demersurile necesare pentru a obtine o finantare nerambursabila, dar marturiseste ca drumul parcurs a fost foarte greu.

"Documentatia necesara si strictetea normelor de accesare a acestor fonduri necesita un timp indelungat. Eu am obtinut toate aprobarile, dar mai dureaza pana voi primi banii", spune Jianu. Totusi, criza economica a avut si un efect pozitiv. "Utilajele pe care le voi achizitiona s-au ieftinit in aceasta perioada pentru ca firma italiana care le produce nu mai are comenzi", mai adauga el.

Chiar daca Uniunea Europeana ii asigura 70% din valoarea cheltuielilor eligibile (160.000 de euro), hunedoreanul spune ca in conditiile actuale este foarte greu sa acopere restul de 30% din costurile eligibile ale proiectului (70.000 de euro). "Am aprobarea pentru credit, dar trebuie sa aduc si eu bani.

In plus, acest lucru face ca bancherii sa fie foarte reticenti in a acorda credite sau cer garantii foarte solide. Iar asta presupune niste eforturi deosebite din partea mea", povesteste Jianu.

Produse similare celor din Occident

La aceasta data, in fabrica de produse ceramice lucreaza 15 angajati care prelucreaza, lunar, aproximativ o tona de argila. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de aproximativ 120.000 de euro. In ultima perioada, productia de obiecte decorative a fost diversificata.

Omul de afaceri se axeaza mai mult pe realizarea unor panouri decorative din sticla, de dimensiuni mari. "Incercam sa transpunem modele de stica fuzionata de mici dimensiuni, in panouri mari, care acum sunt in voga atat la noi in tara, cat mai ales in Occident", a adaugat Jianu. Prin achizitia noilor utilaje, omul de afaceri hunedorean urmareste o crestere a productivitatii muncii, a calitatii produselor si implicit o crestere a profitului.

Sursa: Adevarul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu